Вашата количка

Количката Ви е празна.

Приложението zooplus

Към апликацията
Безплатна стандартна доставка над 79 лв.**

Нетикет

< /table>
Нетикет

Съвети за учтиво общуване в мрежата:

Всяко общества се базира на определени правила за учтивост и приятелско и коректно общуване между неговите членове. Както в повечето общества, така и в интернет пространството няма ясно разграничение между доброто и недоброто поведение. Всеки трябва да се стреми към учтивост. Все пак на никой няма да му е приятно да се намира в груба и недружелюбна среда.

Затова тук ще намерите нашите най-важни правила в кратка форма:
Молим Ви да бъдете учтиви помежду си и да използвате форума за приятелска размяна на опит и впечатления. Рекламирането на други сайтове или комерсиални предложения не са добре приети и в отделни случаи могат да бъдат изтрити без допълнителен коментар.Следват съвети как трябва да се използва форума пълноценно и в съгласие с нетикета:

 1. Не трябва никога да се забравя, че от другата страна седи човек!
  Повечето хора мислят само за момента, в който пишат своя коментар или съобщение, а не за това, че техните думи ще бъдат прочетени не само от компютър, но и от други хора.
  Според разпространението Вашето съобщение може да обиколи целия свят. Мислете за това и не се увличайте във вербални изблици. Замислете се: с учтивост човек може често да постигне много повече! Колкото по-оскърбителен и груб ставете, толкова по-малко хора ще искат да прочетат съобщението Ви и да го подкрепят.
  Едно просто правило: Не пишете нищо, което не бихте казали на адресата пред други хора. Бъдете учтиви едни с други!
  Който не се съобрази с правилата за учтиво общуване, въпреки че вече е бил предупреден, ще бъде блокиран.
  Клеветите, накърняването на достойнството на участници във форума или на трети лица са недопустими. С това ви предупреждаваме за възможни правни последствия при неспазване на това правило!

 2. Преди публикуване прочетете съобщението още веднъж!
  Опасността от двусмислици и неясноти е особено голяма при печатна, компютъризирана медия. Уверете се, че автора на статията, на която искате да отговорите, е имал точно това предвид,което Вие мислите. Обърнете особено внимание, че дори и без използването на усмихнато лице ":-)" – може да става въпрос за хумор или ирония.

 3. Бъдете кратки!
  Никой не иска да чете статии, които са по дълги от 50 реда. Мислете за това, когато пишете статията. При това Ви препоръчваме да се придържате към дължина на редовете от максимално 70 символа.

 4. Трябва да можете да се гордеете със статията си,защото тя говори много за Вас!
  Повечето хора в Мрежата Ви познават и съдят за Вас само по това, което сте написали. Предразсъдъците се създават толкова лесно. Обърнете внимание, че дори най-малкия недостатък,липсата на стил и ниво са достатъчни на някои читатели да си съд ставят негативно мнение за Вас. Трябва винаги да се стремите към лесно разбиране на написаните от Вас думи.

 5. За да напишете статия, се нуждаете от достатъчно време!
  Повечето хора мислят, че2 минути са достатъчни да напишат съобщение. Като се има предвид горепосоченото, това едва ли е възможно. Трябва да имате достатъчно време, за да напишете статия, която отговаря на всички правила за общуване в Интернет.

 6. Формулирането е важно!
  Спазването на няколко прости правила прави текста лесен за четене и по-добре възприеман от читателите.Трябва да използвате точки и запетайки и големи и малки букви. Ще олекотите текста, ако правите пауза на всеки няколко реда и оформяте абзаци.

 7. Не пропускайте реда за тема ("Subject:")!
  Когато пишете статия обърнете внимание на реда за тема. Там трябва да предадете съдържането на статията с кратки думи (до 40 знака), за да може читателят да прецени дали проявява интерес или не.
  При дългите теми може да се случи, така че темата, по която се дискутира да се измести. В този случай ви молим да промените темата.

 8. Внимавайте с хумора и сарказма!
  Обърнете внимание, че забележките, които сте имали предвид да бъдат иронични, могат да не бъдат разбрани като такива.
  В Мрежата има много символи, които могат да си Ви полезни в тези случаи ":-)"и ":-(" . Ако не разберете смисъла веднага, само наклонете глава на лявото рамо и всичко става ясно... :-)

 9. Използвайте и програмата за изпращане на електронни писма!
  Генерално правило: Ако искате да споделите нещо, което интересува много хора, форумът е правилното място!
  С напредването на дискусията, ако се заформи спор между двама участници, ще е най-удачно да се напусне общата тема и да се премине към лична кореспонденция.
  Ако искате да споделите нещо с определен човек, също е препоръчително да се обърнете директно към него.

 10. Спазвайте правните норми!< br> Уверете се, че не нарушавате никакви закони със статията си. Не е нарушение на авторското право да използвате кратки цитати с информативна цел, но всичко друго е нелегално.

 11. Използвайте истинско име, а не псевдоним!
  В мрежата до някъде е прието да се крие истинската личност зад псевдоним. Този псевдоним ни позволява разбира се, да казваме и правим неща, които иначе не бихме си позволили. Защото негативен опит, а и заради законните норми на печатните медии, трябва да подписвате статиите със собственото си име.

 12. Форумът не е място за реклама!
  Линковете към външни сайтове трябва да бъдат проверявани от нас по законни причини. Запазваме си правото да изтриваме линкове без да посочваме причина, ако съдържанието на сайта, към който водят е обидно и недопустимо. Към това се включва и разпространението на рекламни сайтове, особено ако се прекрачват разбираемите граници. Потребители, които се регистрират, за да рекламират себе си или лични магазини, ще бъдат изтривани без да се дава обяснение. Целеното примамване на нашите клиенти е неприемливо.

 13. "Ти" или "Вие"?< /b>
  Изниква въпроса дали трябва да се обръщате на "Ти" или "Вие". Няма еднозначно правило за това, но като цяло в 99,9 % от участниците се обръщат на „Ти”. Може би този Нетикет е една от последните статии, в която се обръщаме към читателите на Вие...