Вашата количка

Количката Ви е празна.

Приложението zooplus

Към апликацията

Коронавирус и кучета

Коронавирус и кучета

Коронавирусът при кучетата (Canine Coronavirus или съкратено CCoV) е широко разпространен по целия свят и засяга най-вече кучета в развъдници и приюти, както и малки кученца. Ако сравним коронавируса при човека с този при кучетата, ще видим, че първият причинява най-вече трудности с дишането, докато вторият води предимно до стомашно-чревни проблеми. Въпреки че инфекцията с коронавирус при кучетата често протича много леко, е възможно при животни с по-слаба имунна система тя да се развие и в по-тежка клинична картина със силно разстройство и дори смърт.

Съдържание:

  • Опасен ли е вирусът Covid-19 за моето куче?

    13.03.2020: Covid-19 при човека се предизвиква от коронавируса от нов тип SARS-CoV-2, появил се за пръв път в Китай. Институтът Friedrich-Löffler в Германия, в качеството си на федерален институт, занимаващ се с изследвания върху здравето на животните наблюдава текущото състояние на епидемията и регулярно публикува най-новите научни открития. До момента предположенията на учените са, че върху човека коронавирусът е бил пренесен от прилепи, панголини или змии. Наскоро беше оповестен случай, в който беше доказано наличието и на вируси по носа и в устата на едно здраво куче от Хонконг. Експертите обаче считат, че вирусите са попаднали върху кучето от неговия заболял стопанин поради прекалено близкия контакт между тях. Развиването на действителна инфекция при кучето обаче, което понастоящем се изследва при условията на карантина, според експертите е изключено. Ако човек сам е поставен под карантина е най-добре да помоли някой свой близък за помощ при грижата за домашните любимци, и по-точно за воденето им на разходка. До този момент няма направена някаква по-специално препоръка относно предприемането на мерки за кучетата, собственост на заболели хора.

    Така че въпреки че съгласно института Friedrich-Löffler няма сведения, че кучетата могат да се разболеят от Covid-19, останалите видове коронавируси са от съществено значение за здравето на кучетата:

Съдържание, потвърдено от ветеринари

Автор Франциска Гютерман, ветеринарен лекар

Източници: tieraerzteverband.de, tierklinik.de, erste-hilfe-beim-hund.de