Сърдечни червеи при кучета Съдържанието на тази статия е потвърдено от ветеринар

Ill labrador retriever in veterinary clinic.

Сърдечните червеи при кучетата са много опасни и задължително трябва да се лекуват.

Сърдечни червеи при кучетата се срещат предимно в района на Средиземно море. Но поради нарасналия пътнически трафик тя се среща все по-често и в останалите части на Европа. Тъй като нелекуваното заболяване от сърдечни червеи (дирофилариоза) може да бъде смъртоносно, за собствениците е важно да вземат мерки за превенция, както и да могат да го разпознаят навреме. 

Колко опасни са сърдечните червеи за моето куче?

Протичането на заболяването със сърдечни червеи при кучета (дирофилариоза) зависи от продължителността на заразата и обхвата на нашествието.

При голям брой червеи или при липса на лечение настъпват масивни промени в сърцето и белите дробове. Това може да доведе до животозастрашаващи дихателни проблеми. Освен това може да настъпи сърдечна и органна недостатъчност, водеща до смърт.

Ето защо не бива да подценявате инфекцията със сърдечни червеи при кучета, а лечението трябва задължително да се проведе от ветеринарен лекар.

Симптоми: как се проявяват сърдечните червеи при кучетата?

Сърдечните червеи при кучетата водят до видоизменения в сърцето и белите дробове. При това проблеми причиняват както ларвите (микрофиларии), така и порасналите сърдечни червеи.

В зависимост от засегнатите области в сърцето и белите дробове могат да се появят различни симптоми. Най-честите от тях са:

 • липса на сили
 • (хронична) кашлица
 • недостиг на въздух / задух
 • патологични шумовев белите дробове
 • припадъци (синкоп)

При масивно заразяване със сърдечни червеи се развива недостатъчност на дясната камера на сърцето. Това от своя страна предизвиква други проблеми като увеличен черен дроб (хепатомегалия), коремна воднянка (асцит) и задържане на вода (оток).

В по-тежките случаи сърдечната недостатъчност води до сериозни проблеми с кръвообращението (синдром на вена кава). Често в рамките на 24 до 72 часа настъпва смърт. Тези внезапни симптоми могат да се проявят по следния начин:

 • силна летаргия
 • остра слабост
 • бледи лигавици
 • ускорена сърдечна дейност (тахикардия) и повишена честота на дишане (тахипнея)
 • слаб пулс
 • кървава урина (хемоглобинурия)
 • анемия (хемолитична анемия)
 • блокиране на функцията на черния дроб и бъбреците

Диагноза: как се установява наличието на сърдечните червеи при кучетата?

За диагностициране на сърдечните червеи при кучетата се използват различни методи за изследване. Обикновено първата стъпка е кръвното изследване, последвано от ултразвукови и рентгенови изследвания.

Кръвно изследване

При кръвните изследвания компетентната лаборатория извършва антигенен тест, който търси да открие живи, полово зрели женски червейчета. Освен това се прави и изследване за микрофиларии. При филтрирането те могат да се видят директно под микроскоп.

Освен това PCR-тестът позволява откриването на ДНК материал. Той служи и за разграничаване на различните видове дирофилария. Този тест е по-чувствителен за откриване на ларви на сърдечни червеи.

Ултразвук

Ако при ултразвуково изследване на сърцето се установят възрастни екземпляри на сърдечни червеи във вената или сърдечната камера, тогава диагнозата е доказана със сигурност.

Освен това с подробно сърдечно ултразвуково изследване може да се определи точният обхват на видоизмененията в сърцето.

Рентгеново изследване

Освен кръвните изследвания трябва да се направи и рентгенова снимка на белите дробове. Само по този начин ветеринарен лекар може да диагностицира и адекватно да лекува вече съществуващите промени в белодробните съдове и тъкани.

Терапия: какво помага срещу сърдечни червеи при кучетата?

Терапията на заболяването със сърдечни червеи е насочена както срещу зрелите червеи, така и срещу техните ларви. Освен това в повечето случаи се налага и съпътстваща терапия на възникващите симптоми.

Целенасочено третиране на сърдечните червеи и техните ларвите

Специалните препарати за обезпаразитяване от групата на макроцикличните лактони помагат срещу микрофилариите. Те се дават веднъж месечно през целия период на терапията.

Макроцикличните лактони достигат и до ларвните стадии, намиращи се в кожата и предотвратяват разпространението на ларвите на сърдечните червеи чрез комарите.

В същото време се започва и лечение с Melarsomin срещу пораснали и зрели сърдечни червеи. За да предизвика бавното измиране на червеите, ветеринарният лекар го инжектира през определени интервали от време.

Понастоящем втората инжекция се прави тридесет дни след първата доза, а третата – един ден по-късно. За да бъде инжекцията в лумбалните мускули възможно най-безболезнена и безстресова за кучето, тя често се поставя под упойка.

Между другото: методът Slow-Kill, при който макроцикличните лактони се дават за много дълъг период от време, като целта е да се убият бавно порасналите сърдечни червеи, не е ефективен при терапията със сърдечни червеи. Този метод може да има сериозни дългосрочни последици или дори да завърши със смърт.

Абсолютно необходима е пълна почивка

При заразяване със сърдечни червеи, осигурете на кучето си абсолютно спокойствие от момента на поставяне на диагнозата. Това означава разходки само на повод и никакви игри с други животни. По този начин възпрепятствате прогресията на трайните видоизменения в белите дробове.

При натоварване се повишава сърдечния ритъм и съответно и  кръвообращението в белите дробове. Отклонили се или умиращи сърдечни червеи или образувани кръвни съсиреци обаче могат да доведат до животозастрашаваща белодробна емболия.

За да бъде кучето достатъчно заето през това време, е доказано ефективна интензивната работа с главата. Подходящите занимания в този случай включват основни команди, трикове и тренировка с кликер. Винаги избирайте упражнения, при които кучето не трябва да се натоварва твърде много.

Антибиотици, операция и др.

В сърдечните червеи живеят определени бактерии, наречени волбахии. Те помагат на сърдечните червеи в тяхното развитие и размножаване. За да отслаби паразитите, четири седмици преди началото на лечението, ветеринарният лекар започва терапия срещу бактериите с антибиотик.

В случаите на масивно заразяване, често се налага хирургично отстраняване на сърдечните червеи. Причината е, че когато на едно място има струпани много сърдечни червеи, те могат да се сплетат като на кълбо. Ако това струпване се получи при дясната камера на сърцето или във вена кава (голямата вена, която води към сърцето), умирайки, червеите могат да запушат големите белодробни кръвоносни съдове.

И накрая, след приключването на терапията, се прави повторно кръвно изследване, за потвърждаване на липсата на патогени.

Лечение само след потвърдена диагноза

Сърдечните червеи при кучетата се лекуват само след поставена диагноза, потвърдена чрез споменатите кръвни изследвания. Тъй като терапията е много скъпа, времеемка и съпроводена от интензивни грижи, често лечението се извършва само във ветеринарни клиники. Относно индивидуалния подход решава лекуващият ветеринарен лекар.

Необходима е болнична грижа по време на терапията, за да може ветеринарен лекар да реагира своевременно и да лекува усложнения, като например алергични реакции към умиращите микрофиларии.

Прогноза при заразяване със сърдечни червеи

Не подценявайте сърдечните червеи при кучетата като проблем. Защото ходът на заболяването и шансовете за оздравяване зависят от продължителността на инфекцията, обхвата на нашествието с червеи и степента на видоизмененията в белия дроб.

При навременна терапия на заболяването от сърдечни червеи с подходящи лекарства кучето може да се възстанови напълно. Ако не се лекува обаче, то води до смърт поради прогресиращи белодробни промени и сърдечна недостатъчност.

Протичане на напреднала инфекция със сърдечни червеи

Ако инфекцията се диагностицира много късно или е оставено без лечение, сърдечните червеи стават много големи и се размножават. Това води до трайни увреждания на белодробните съдове и белодробната тъкан.

Освен това терапията на този етап може да стане животозастрашаваща, тъй като умиращите червеи създават риск от образуване на кръвни съсиреци в белите дробове (белодробна емболия).

Проблеми, причинени от дългосрочни увреждания

Дори след успешна терапия на сърдечните червеи често белият дроб остава трайно увреден и кучето се нуждае от поддържащи лекарства през целия си живот.

Причини: как възниква инфекцията със сърдечни червеи при кучетата?

Dirofilaria immitis, вид нишковидни червеи, е причинителят на  дирофилариоза при кучетата. Това са паразити, които се предават чрез различни видове комари (векторно пренасяни болести). За разлика от тях, директното заразяване от заразено куче не е възможно. Сърдечните червеи могат да се предават и на котки, порове и по-рядко на хора.

Освен това комарите пренасят и други видове дирофилария при кучетата. Dirofilaria repens, патоген на кожната филариоза, е заразен и опасен и за хората.

Области на разпространение

Дирофиларията се среща в целия свят. В Европа е разпространена предимно в Средиземноморието (Испания, Португалия, Италия, Южна Франция, Гърция, Турция и Хърватия). Освен това се среща често и в източноевропейските държави като Унгария, Румъния, Сърбия, България и Словакия.

На север от Алпите съобщенията засега са само за заболявания в резултат на привнесени случаи при пътуване. Лошото е, че междувременно комарите-преносители населяват вече и тези страни. Също така топлото лято и внесените, заразени кучета са причина за увеличаване на риска от разпространение на сърдечните червеи.

Цикъл на развитие на сърдечните червеи

Сърдечните червеи при кучетата се нуждаят от комари като междинни гостоприемници. Комарите се заразяват с ларви на сърдечни червеи (микрофиларии) от болни кучета. От своя страна, в тялото на комарите ларвите се превръщат в ларва, способна да зарази бозайниците, и те я предават при следващото ухапване.

За сърдечните червеи кучето е крайният гостоприемник. В него, преминавайки през различни стадии, ларвите се превръщат в зрели сърдечни червеи, заселвайки се първо в кожата и мускулите, а по-късно – в кръвоносните съдове на белите дробове. Тези макрофиларии могат да достигнат дължина от двадесет до тридесет сантиметра.

Шест до девет месеца след заразяването развитието на порасналите сърдечни червеи е завършено и женските освобождават нови ларви в кръвта. От този момент нататък кучето е заразно за комарите.

© © Chalabala / stock.adobe.com
Цикъл на развитие на сърдечните червеи при кучетата

Профилактика: как да предпазите своето куче от сърдечни червеи

Всяко пътуване, дори съвсем кратко прескачане до засегната държава може да доведе до заразяване на вашето куче със сърдечни червеи. Затова е задължително предварително да поговорите с вашия ветеринарен лекар за провеждане на профилактика с подходящ препарат. Само така ще може да отидете  спокойни на  почивка със своето куче.

Препаратът срещу ларвите на сърдечните червеи ги убива веднага след заразяването. Обикновено той се дава преди пътуване и след това на всеки тридесет дни, докато се намирате в ендемична държава. Последното прилагане се извършва тридесет дни след завръщането.

Освен това използването на репелент осигурява допълнителна защита срещу хапещите комари и пясъчните комари (преносители на лайшманиозата).  Това допринася за предотвратяване предаването на инфекциозните ларви.

Мрежите против комари, поставени около мястото за спане на кучето, както и оставането вкъщи по време на основните нашествия на комарите (на смрачаване и вечерта) допълнително спомагат да предпазите своето куче от инфектиране със сърдечни червеи.


Лек Корнелия, Ветеринар
frau zwei hunde

По време на моето следване по ветеринарна медицина и моята докторантура към Университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен аз имах възможността да добия множество гледни точки към различни сфери от ветеринарната медицина. Работя като ветеринар от 2011 година, като практиката ме е срещнала с голям брой животни и заболявания. Моята мисия е да помагам на своите пациенти по най-добрия възможен начин, като се грижа за тяхното благополучие. Като автор, аз бих искала да споделя своите знания и опит като ветеринарен лекар, дългогодишен собственик на куче и човек, работещ с кучета-спортисти


Нашите най-полезни статии
8 min

Сърдечни червеи при кучета

Сърдечни червеи при кучетата се срещат предимно в района на Средиземно море. Но поради нарасналия пътнически трафик тя се среща все по-често и в останалите части на Европа. Тъй като нелекуваното заболяване от сърдечни червеи (дирофилариоза) може да бъде смъртоносно, за собствениците е важно да вземат мерки за превенция, както и да могат да го разпознаят навреме.