Здраве и грижи за кучето

Ние обичаме своите кучета. Затова разбира се е важно нашите четирикраки приятели да се радват на оптимално здраве. Защото само ако са в добро здравословно състояние, те могат да се наслаждават на живота ни на времето, прекарвано заедно с нас. Прочетете още

7 min

Контрацепция при кучетата

Най-късно когато вашето женско куче се разгони за първи път, а пък мъжкото изведнъж започне да задиря четирикраките дами на съседите, трябва да помислите и да вземете мерки за контрацепцията на вашия любимец. Но по какъв начин бихме могли да предпазим кучката от евентуална бременност и какви противозачатъчни средства за мъжки кучета съществуват 

За да бъдем сигурни, че нашият космат приятел се чувства добре, ние трябва редовно да се грижим за неговото здраве, а също трябва да се научим инстинктивно да разбираме сигналите, които той ни изпраща. Тоест ние трябва да намерим начин да изострим нашата интуиция и инстинкти. При кучетата тези две неща са толкова силно изразени, че и в този аспект ние има какво да научим от нашите опашати съкровища.

Много е важно да можем да разбираме специфичния език на нашите любими домашни животни, защото те не могат да споделят това, което искат, с думи. А на какво друго трябва да обърнем внимание, ще научите тук. 

По какво да разбера, че кучето ми е здраво? 

Че вашият космат приятел се чувства добре ще разберете - наред с другото - и по това, че поведението му изразява радост. Това той прави като вилнее насам-натам по време на съвместните Ви разходки. Щуротиите, които върши, са най-сигурният знак, че се намира в най-добро разположение на духа. 

Ако не сте сигурно обаче, докоснете муцуната на своето съкровище. Ако тя е хладна и влажна, това по принцип е добър знак. 

Кои са първите признаци, че кучето не се чувства добре? 

Ако кучето без видима причина диша учестено или се плюнчи усилено и най-вече ако повръща или има разстройство, това са първите признаци за здравословен проблем. Но няма нужда да изпадате в паника заради това. 

Даже напротив: за доброто на своето куче, Вие трябва да запазите спокойствие. Освен това в повечето случаи никой от тези първи признаци не е признак за наистина сериозен проблем. 

С какво и как мога да допринеса за здравето на моето куче? 

На първо място е много е важно, чрез балансирано хранене с висококачествена храна Вие да създадете най-добрите предпоставки за това, кучето Ви да бъде здраво и в добра форма. Нуждата от осигуряване на условия на живот, съобразени с особеностите и потребностите на животното се разбира от само себе си. Те съществено допринасят за душевното, а оттам и за физическото здраве на Вашето обичано животно. 

Освен това веднъж в годината трябва да посещавате своя  ветеринар за рутинен преглед на Вашия питомец. Той ще постави на кучето нужните ваксини и ще огледа зъбите и ушите на кучето с погледа на специалист. На всеки три месеца трябва да се извършва вътрешно обезпаразитяване, а външното – в зависимост от избрания препарат – се прави веднъж на един или на три месеца. 

Когато четирикракият Ви приятел започне да остарява е препоръчително да започнете да посещавате ветеринаря и по-често. С опитното си око ветеринарният лекар може да забележи повече от евентуалните признаци на започващо заболяване, отколкото собственикът на кучето, защото професионалният му поглед му позволява да направи по-бърза  и цялостна преценка на клиничната картина. 

В истинския живот винаги може да се случи да възникнат събития от здравословно естество. За нашите космати приятели това важи със същата сила, както и за нас, хората. При по-леки здравословни неразположения повечето собственици на куче са в състояние сами да помогнат на любимеца си. Ако въпреки нашата намеса проблемът не може да бъде разрешен, трябва да организираме посещение при ветеринарния лекар.

Например ако установите, че по време на разходки кучето Ви се преуморява, просто трябва да промените темпото и продължителността, така че да съответстват на потребностите му. Това важи с особена сила, когато е горещо, защото жегата е наистина голямо изпитание за кучето. Бъдете съпричастни със своето животно, наблюдавайте го внимателно и ще откриете златната среда. 

За разлика от нас, кучетата и по-точно техните лапи са напълно беззащитни срещу парчетата стъкло, пирони, тръни и други подобни, търкалящи се по земята. По време на разходка в снега между възглавничките на отделните пръсти може бързо да се натрупат снежни бучки. Това лесно се забелязва - просто трябва да повдигнете лапата на животното. Отстранете бучките и разходката Ви може спокойно да продължи. 

За разлика от тях, забитото трънче  от растение може да стане причина за дълбоко нараняване на възглавничките. Освен това в горещите летни дни асфалтът по улиците и алеите се нагрява толкова силно, че на места се получава изтичане на гореща смола. Ако кучето я настъпи, също може да се получат наранявания по лапите. 

В случай на нараняване се препоръчва лапата обилно да се изплакне с обикновена чиста вода. В зависимост от дължината на козината може да се окаже необходимо тя да бъде скъсена в областта на нараняването. След това трябва да почистите лапата с дезинфектиращ спрей. Той, заедно с ножичката със заоблен връх, трябва винаги да присъства в аптечката за първа помощ на кучето. 

Сега вече можете внимателно да огледате лапата на дневната светлина или да си помогнете с джобно фенерче и внимателно да отстраните чуждото тяло, като евентуално можете да използвате пинцета за целта. Ако чуждото тяло не може да бъде извадено, незабавно се обърнете към ветеринар.