Кучешки породи

Открийте своето куче

Филтрирайте, за да откриете перфектния избор за Вас

Подходящо като първо куче
Лесно се поддава на обучение
Може да бъде оставяно само
Подходящо за отглеждане в апартамент
Дружелюбно към деца
Не падат много косми от него
Подходящо за семейно куче
20+
Вашите филтри
Редактиране Изчистете всичко
{{ option.trans }}
7 Породи
Б
Г
Д
Л
С
Ч
Нищо не убягва от носа на бигълa

Бигъл

 • Игриво , Дружелюбно към деца , Подходящо за отглеждане в апартамент , Интелигентно ...

 • Средно , Къса козина , Кремаво , Бяло , Светлобежов ...

Фотосесия на куче голдън ретривър на бял фон

Голдън ретривър

 • Лесно се поддава на обучение, Дружелюбно към деца , Подходящо като първо куче , Интелигентно ...

 • Средно , Дълга козина , Кремаво , Бяло , Пясъчен

Малък, но невероятен: Джак Ръсел териерите са дружелюбни кучета със забележителен темперамент и много обичащи движението.

Джак Ръсел териер

 • Подходящо за семейно куче , Куче-следотърсач , Активно , Дружелюбно към деца ...

 • Малко , Къса козина , Черно , Рижав / махагоновочервен , Бяло

Шорстка або довгошерста коллі відома своєю довгою, гладенькою шерстю та інтелектом.

Дългокосместо коли

 • Лесно се поддава на обучение, Дружелюбно към деца , Подходящо като първо куче , Интелигентно ...

 • Голямо , Дълга козина , Син / сребрист , Бяло , Пясъчен

Черното, жълтото и кафявото са типичните цветове на козината на лабрадор ретривър.

Лабрадор ретривър

 • Лесно се поддава на обучение, Дружелюбно към деца , Подходящо като първо куче , Интелигентно ...

 • Голямо , Къса козина , Черно , Кафяв / Шоколадов, Кремаво ...

Още търсите?

Филтрирайте, за да откриете перфектния избор за Вас

Подходящо като първо куче
Лесно се поддава на обучение
Може да бъде оставяно само
24+

Сибирско хъски

 • Устойчиво на студ , Активно , Дружелюбно към деца , Здраво...

 • Средно , Къса козина , Черно , Рижав / махагоновочервен , Син / сребрист ...

Привързани към хората и много игриви: чихуахуа имат многобройни почитатели.

Чихуахуа

 • Подходящо за отглеждане в апартамент , Лесно се поддава на обучение, Подходящо като първо куче , Интелигентно ...

 • Много малко , Къса козина , Черно , Рижав / махагоновочервен , Син / сребрист ...

Открийте своето куче

Черти на характера (изберете 5)

Подходящо като първо куче
Лесно се поддава на обучение
Може да бъде оставяно само
Подходящо за отглеждане в апартамент
Дружелюбно към деца
Не падат много косми от него
Подходящо за семейно куче
Слабо наддава на тегло
Здраво
Интелигентно
Без склонност да хапе
Без склонност да лае
Няма склонност да бяга от къщи
Подходящо като куче-пазач
Игриво
Дружелюбно към котки
Активно
Спокойно
Жизнерадостно
Склонност към лигавене
Ловджийско куче
Лесно за отглеждане
Устойчиво на горещина
Устойчиво на студ
Куче-следотърсач
Куче-асистент
Покорно

Големина

Много малко куче до средноголям човек

Много малко

1-4 kg

Малко куче до средноголям човек

Малко

5-10 kg

Средноголямо куче до средноголям човек

Средно

11-25 kg

Голямо куче до средноголям човек

Голямо

26-44 kg

Изключително голямо куче до средноголям човек

Много голямо

45+ kg

Козина

Цвят

Шарка

Група според FCI

Разнообразието от кучешки породи е голямо. Всяка се отличава със специфичен външен вид, индивидуален характер и специални потребности. Преди да се потопите в огромния свят на кучешките породи, научете тук повече за техните особености и история на възникване.

Какво е кучешка порода? 

Кучешките породи са възникнали в резултат на специално развъждане на домашни кучета, в резултат на които са се получили индивиди, които се различават помежду си по определени характеристики. Тези характеристики включват например цвета и дължината на козината, формата на муцуната, височината при холката, както и характера и ловния инстинкт на кучетата.

Развъдни асоциации или физически лица определят стандартите за развъждане на различните породи кучета. След това клубовете и федерациите могат да ги признаят официално. Най-голямата асоциация в света е Fédération Cynologique Internationale (Международна федерация по кинология). Между другото, кинологията е науката, която се занимава с кучето.

Ето как са се появили кучешките породи 

Кучетата не случайно се считат за най-добрите приятели на човека. Четириногите ни любимци и помощници ни придружават от хилядолетия. И това се е случило въпреки факта, че днешните ни верните и миролюбиви спътници произхождат от вълка. Изследователите предполагат, че в хода на времето вълкът е търсил все по-често близостта на човека. 

Чрез развъждането човекът се е възползвал от способностите на дивите животни например за ловуване. От 19-ти век кучетата са развъждани все по-често и като домашни любимци. Днес само в Германия те обитават над десет милиона домакинства. 

Непородисти кучета 

Има и кучета, които не са от чиста порода. Кучетата от смесени породи са резултат от кръстосване на екземпляри от различни породи кучета и са наричани „кръстоски“ или „мелези“. От друга страна, дизайнерските кучета или хибридните кучета като лабрадудел възникват в резултат на целенасоченото чифтосване на две породи. 

Какви породи кучета съществуват? 

В наши дни, кучешките породи са цяла палитра. За да структурира огромното разнообразие, Международната федерация по кинология е разпределила всички признати породи кучета в десет групи. Основният ориентир в този процес е първоначалната употреба на животните, а също и техният характер и външен вид. От принадлежността към дадена група дори и днес може да се разбере, че първоначално кучетата са били развъждани като чисто стопански животни. 

Колко породи кучета има? 

По-трудно е да се отговори на въпроса за броя на кучешките породи. Защото дори експертите не са единодушни относно това колко различни породи всъщност съществуват в света. Предполагаемият им брой е около 800. Самата Международна федерация по кинология признава около 350 породи кучета. В нашето списание за кучета Ви представяме над 200 от тях с всички техни особености. 

Списък на породите кучета: Международна федерация по кинология – групи от 1 до 5 накратко 

 • Група 1 – пастирски и овчарски кучета: пастирските кучета са трудолюбиви, интелигентни, бдителни и почти не лаят. За разлика от тях, за кучетата- подкарвачи лаят е най-важното им оръдие на труда, защото само така могат да съберат и насочат стадото. Затова те са по-малко подходящи за отглеждане в къщи. 
 • Група 2 – пинчери и шнауцери, молосоиди, швейцарски планински кучета и други породи: пинчерите като афенпинчерите, шнауцерите, руските черни териери, кучетата от рода на договете (напр. немски дог), планинските кучета и бернски зененхунд принадлежат към тази група. Те се задоволяват с малко движение и са много отдадени на хората. 
 • Група 3 – териери: тази група обхваща териери с дълги и къси крака, бултериери и миниатюрни териери. В миналото те са били издръжливи придружители на миньори, работници и фермери. В наши дни, те спокойно могат  да се отглеждат и в градско жилище, стига ежедневно да получават движението, от което се нуждаят. 
 • Група 4 – кучета дакели: късокракото куче дакел, наричано още текел, е било развъждано за лов над и под земята. То е балансирано, ловко, издръжливо и има изключително обоняние. 
 • Група 5 – Шпицове и примитивни породи: Към групата на шпицовете спадат кучетата, теглещи шейни, северните ловни кучета, европейските и азиатските шпицове. Шпицовете се открояват, наред с други неща, с красивата си козина. Освен това те са пъргави, верни и лесни за възпитание. 

Международна федерация по кинология – групи от 6 до 10 

 • Група 6 – Гончета, кучета за проследяване на прострелян дивеч и сродни породи: Гончетата имат изключително обоняние и от стотици години са помощници на хората по време на лов. Известни породи от тази група са английският фоксхаунд, малкото швейцарско гонче, отерхунд, френските породи гончета и бигъла. Следотърсачите са ловни кучета, които са специалисти по следването и откриването на наранен копитен дивеч. И те, както и гончетата имат много добро обоняние и перфектно отличават миризмата на раненото диво животно. 
 • Група 7 – Ловни кучета, пойнтери: задачата на тези кучета се състои в това да донесат убитата плячка. Всъщност търсенето им само за тази роля е малко, но тъй като животните обединяват характеристиките на няколко ловни породи, те са много популярни и са високо ценени от ловци и кучешки професионалисти. 
 • Група 8 – Апортиращи кучета, претърсващи кучета и кучета, работещи във вода : Апортиращите кучета са ловни кучета, които откриват пернатия дивеч и го донасят до ловеца. Търсачите самостоятелно ровят из гъсталака в търсене на дребен дивеч. Чесапийк бей ретривърът е селектиран специално за лов във водата. Освен да донесе плячката, той трябва да  може да разбие леда и да издържа в студена вода. 
 • Група 9 – Кучета-компаньони и придружаващи кучета: бишон фризе, пудели, пекинези или чихуахуа са идеален придружител и социален партньор за хората. Представителите на тази група са приветливи, независими, темпераментни и лесни за възпитание. 
 • Група 10 – хрътки: тези стройни кучета са независими и отлични спринтьори: Заедно с гепардите, те са най-бързите животни на сушата. Типични за ориенталските представители на групата са клепналите уши. 

Коя порода кучета е подходяща за мен? 

Списъкът с породи кучета предлага възможност за добър поглед над кучешките породи. Въпреки това, при толкова голямо предлагане, за мнозина изборът на четириног приятел е труден. Преди да започнете търсенето, помислете защо искате куче и какво може да му предложите – това ще ви улесни. 

Определяне на критериите за избор 

Например, ако имате деца, може да се съсредоточите върху породи кучета, подходящи за семейства. Някои породи като джак ръсел териер или болонки са дружелюбни и приветливи. Затова те се считат за особено популярни семейни кучета. 

Ако още не сте придобили опит в отглеждането на кучета, новото попълнение в семейството ви трябва да бъде възможно най-лесно за отглеждане. Дългокосместото коли или пък френският булдог са много подходящи като породи за начинаещи. 

В зависимост от това дали живеете в къща с градина или в градски апартамент, големите кучета или пък малките четириноги приятели може да се окажат по-подходящата компания за вас. Ако страдате от алергии или кучето ще живее заедно с котки, трябва да вземете предвид и тези критерии при търсенето. 

С възможностите за филтриране на нашата търсачка ще можете бързо да намерите подходящи кандидати и кучешка порода, която съответства на вашия начин на живот и характер. 

Кои са 5-те най-популярни породи кучета 

С цел допълнително вдъхновение ще ви представим и най-популярните породи кучета. Всяка година Германската асоциация по кинология (VDH) съставя списък на най-предпочитаните породи кучета. Основата за неговото изготвяне е официалната статистика за кученцата, родени през предходната година. 

А това са петте най-популярни породи кучета понастоящем според VDH: 

 1. Немска овчарка 
 2. Дакел 
 3. Немски дратхаар 
 4. Лабрадор ретривър 
 5. Голдън ретривър 

Нашето списание за кучета предлага и съвети за възпитанието на кучетата и за тяхното природосъобразно  хранене. Освен това в магазина за кучета на zooplus ще откриете богат избор от кучешка храна според породата и размера!